Fekete áfonya ital, Tőzegáfonya lé - Áfonya kivonatok VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

    Jelenleg a kosara még üres.
Áfonya 3 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
4 571 Ft
8 971 Ft
18 426 Ft - 17 %
30 darabnál
13 834 Ft / db
15 371 Ft

A fekete áfonya termését az európai népi gyógyászatban már az 1100-as években is használták írásos emlékek szerint. Hagyományosan a szárított drogból készült erős főzetet adsztringensként hasmenés és vérhas kezelésére alkalmazták. Európa egyes részein (pl. Itáliában) főleg keringési és szemészeti betegségeket kezeltek vele. Az áfonyatermés szemészeti alkalmazásával kapcsolatos érdeklődés felélénkülése azzal a legendával hozható összefüggésbe, amely szerint a II. világháborúban a brit légierő pilótái farkasvakság ellen és az éjszakai látás javítására fekete áfonya lekvárt fogyasztottak. A fekete áfonyát a hazánkban is előforduló cserje érett termése szolgáltatja.

A fekete áfonya nálunk 15 -60 cm-re nő meg, levelei élénkzöldek, rövid nyelűek, 1-3 cm hosszúak. Virágai zöldes vöröses színűek. A termés kb. 6-7 mm átmérőjű, kékesfekete színű, gömbölyded, csúcsán lapított bogyó, íze édeskés-savanykás. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a száraz és a friss termés is megtalálható. A szárított fekete áfonya termés pirogallolban kifejezett cserzőanyag-tartalma legalább 1%, a friss termés cianid in-3 -glükozid-kloridban kifejezett antocianin tartalma legalább 0,3%. A VI. Európai Gyógyszerkönyv ezen kívül a friss termés tisztított, standardizált száraz kivonatának monográfiáját is tartalmazza, amely 32,4-39,6%, krizanteminben kifejezett antociánt tartalmaz.

A fekete áfonya ma is jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban, ahol levelét és termését egyaránt hasznosítják. A levelet vércukor- és vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatása miatt fogyasztják, míg a termést gyomorpanaszok és hasmenés esetén nyersen vagy szárítva fogyasztják, esetleg teaként vagy gyógypálinkának elkészítve isszák. A fekete áfonyával számos klinikai vizsgálatot folytattak, és igazolták mikrocirkulációs zavarokban és vénás keringési elégtelenségben kifejtett jótékony hatását. Több vizsgálat eredménye utal arra, hogy a fekete áfonya kezelés javítja a retina érzékenységét és a látást.
Az antociánfrakció szerepét külön is vizsgálták és megállapították, főleg ezek az anyagok felelősek a vaszkuláris védő hatásért és látószervi megbetegedések kezelésében mutatott pozitív eredményekért. Az áfonya vérlemezke aggregációt gátló hatását humán vizsgálatban is igazolták.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout