A tiszta B1-vitamin vízoldékony, fehér por, amit tiaminnak is neveznek. Az elsőként felfedezett vitaminok egyike. A legfontosabb források a gabona termékek, melyekkel átlagosan a napi szükséglet mintegy 40%-a fedezhető.
A tiamin főként a csírában és a mag héjában található, utóbbit azonban a fehér liszt vagy a hántolt rizs előállításakor eltávolítják. A vitaminszegény fehér liszt viszont tovább eltartható, mivel a csíra gazdag telítetlen zsírsav tartalma miatt igen gyorsan megavasodik.
A B1-vitamin az energiatermelő szénhidrátbontó folyamatok legtöbbjében közreműködik. Legalább 24 részt vevő enzim szükséges alkotóeleme. Tiaminszegény, sok cukrot és extra lisztet tartalmazó táplálkozás során testünk összes B1-vitamin tartalékát feléli, ezért a cukrot és a fehér lisztet olykor "B1-vitamin-rablónak" is nevezik.
A tiamin fontos szerepet játszik az idegi impulzusok izmokra történő átvitelében és az idegrendszer nagy terhelések utáni regenerációjában is. A tiamin elősegíti a normális növekedést, a termékenységet, a szoptatást és stabilizálja az étvágyat.