Bodza ital - Sambucol bodza szirup - Bodza kapszula VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

    Jelenleg a kosara még üres.
Bodza 4 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
30 darabnál
3 215 Ft / db
3 572 Ft
30 darabnál
3 215 Ft / db
3 572 Ft
9 darabnál
8 074 Ft / db
8 971 Ft
14 darabnál
4 114 Ft / db
4 571 Ft

A bodza igen fontos és ismert gyógynövény. Egész Európában elterjedt, 3-10 m magasra megnövő terebélyes cserje, egy több célúan felhasználható gyógynövény, főként a nyirkos erdők, parlagok, útszélek, cserjések növénye. Kedveli a tápanyagban gazdag, főleg nitrogén dús talajokat, de gyengébb tápanyagú talajokon is megél.

A terebélyes bokor vesszői, lágyak lehajlóak, és ha eltörjük, lágy, fehér belük van. Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással szembe helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, jellegzetesen illatosak, ernyősen szétterülők, melyből fekete húsos bogyótermések fejlődnek. A néven általában a fekete bodza bogyóit értik, habár ennek világossárga virágát is felhasználják. Bokrai minden fás-bokros területen megtalálhatók, és tavasszal bőségesen díszítik őket a tenyérnyinél is nagyobbra megnövő, fehér, ernyős virágok.
Virágából nemcsak gyógyteát, hanem ízletes desszertet is készítenek. Virága és gyümölcse egyaránt gyógyhatású: a virágokból készített tea izzasztó, köhögéscsillapító hatású.

Az ősszel beérő, sötétlila bogyókból kellemes, savanykás ízű lekvár főzhető, de vigyázni kell, hogy ez - különösen nagyobb mennyiségben - hashajtó hatású. A bogyó festékanyagát ételfestékként is használják. Hatóanyagait a népi gyógyászat széles körben régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint, folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat, antociánokat. Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású. De izzasztószerként a virágból készült főzetét, amely az izzadást szabályzó idegközpontok ingerlésének fokozására, a reumás megbetegedések gyógyításakor használnak.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout