Éppen akkor, amikor a leginkább szükség lenne a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrendre, a súlyos depresszióban szenvedők nem veszik figyelembe testük igényeit. A depresszió során gyakran étvágytalanság vagy éppen mohó étvágy, esetenként fokozott szénhidrátéhség lép fel. A depressziósok gyakran alul tápláltak, és vitaminhiányban szenvednek - különösen a B- és C-vitamin, az ásványi sók közül pedig a réz, vas, magnézium és kálium hiánya gyakori.
A különböző tápanyagok és az agyban lejátszódó kémiai folyamatok közötti pontos összefüggést nem ismerjük, de az alultápláltság és a testsúlyproblémák egyértelműen hozzájárulnak a kedélyállapot romlásához. Különösen így van ez az anorexiás betegeknél, akiknél a nem megfelelő táplálkozás és az önbizalom hiánya depressziót is kiválthat. A változás korát és a menstruáció előtti feszültséget szintén összefüggésbe hozzák a depresszióval. Ebben az esetben a B6-vitamin, amelyet gyakran írnak fel a menstruáció előtti rossz közérzet enyhítésére, segíthet a depresszió leküzdésében.
A túl sok koffein súlyosbíthatja a depressziót. Mivel a koffein álmatlanságot okoz, ami a depresszió egyik tünete, a betegeknek nem ajánlatos sem teát, sem kávét inniuk lefekvés előtt. Tudni kell, hogy a hirtelen koffeinmegvonás 1-3 napig tartó fejfájást és levertséget okozhat, és csak ezt követően érezhető a javulás.
A depressziós betegeknek csökkenteniük kell az alkoholfogyasztásukat, s nemcsak azért, mert egy-két pohárnál több ital kedvezőtlenül befolyásolhatja a hangulatukat, hanem azért is, mert az étvágy csökkentésével az egészséges táplálkozást is alááshatja. Bizonyos élelmiszerek szintén okozhatnak depressziót. Ha összefüggés mutatkozna bizonyos ételek fogyasztása és a kedélyállapot között, az illető ételeket próbaképpen egy időre célszerű kihagyni az étrendből.