Az E-vitamin számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Erélyes antioxidáns, meglassítja az öregedés folyamatát és segíthet a szívvel kapcsolatos megbetegedések esetén. Az E-vitamin a beta-karotinnal együtt védi a tüdőt a légszennyeződések ellen, megakadályozza a véralvadék/vérrög keletkezését, elősegíti a vérrög oldódását. Az E-vitamin fáradtság elleni vitamin.
Külsőleg alkalmazva megakadályozza a hegesedést, meggyorsítja az égési sebek gyógyulását. A vizelethajtó hatása révén csökkentheti a vérnyomást, megakadályozhatja az éjszakai görcsöket, lábremegést, lábikragörcsöt, segít a szemlencsehomály megelőzésében. Fokozza az immunrendszer aktivitását, köze van a szexuális funkcióhoz, a gyermekáldáshoz.
Az E-vitamin a védelmi őr fontos szerepét tölti be a testünkben: harcol a szabad gyökök ellen és megvédi a zsírsavakat, nevezetesen a többszörösen telítetlen zsírsavakat ezektől a falánk anyagcsere-ragadozóktól. Ugyanis a telítetlen zsírsavak nagyon is fontosak - például a sejthártyák számára -, de sajnos ugyancsak sebezhetőek. A szabad gyökök megtámadják, elpusztítják őket, és ez a pusztulás, akár a hólabdaeffektus vagy a láncreakció, tovább folytatódik.
Az E-vitamin-molekula elcsíp egy ilyen szabadgyök-molekulát és egy elektron vagy egy ion leadásával átváltoztatja semleges, veszélytelen anyaggá, amely aztán lebomlik és a vizelettel eltávozik. Ahol hiányoznak az antioxidánsok, így az E-vitamin védő funkciója is, elpusztul a zsír. Így például a vaj, ha nyitva áll világosban, megavasodik, ami azt jelenti, hogy a benne lévő zsírsavakat a szabad gyökök megtámadják és elpusztítják.
Ha a táplálékunkban túl kevés az E-vitamin, a testünkben lévő zsír ugyanígy avasodik meg. Tipikus jegyei ennek az úgynevezett lipofuscinok vagy öregségi foltok a kézen. Ezek valójában olyan zsíranyagok felhalmozódásai, amelyeket a szabad gyökök oxidáltak, már alig lehet tovább lebontani őket és ráadásul fehérjékkel olyan szoros kapcsolatban állnak, amely egyáltalán nem vagy csak nehezen bontható le.
Ezek a lipofuscinok láthatatlanul megjelennek a tüdőben, az idegrendszerben, az agyban, a vesében, a zsírsejtekben, az izmokban és más szövetekben is. Ha azonban megfelelően el vagyunk látva E-vitaminnal, akkor ki sem tudnak alakulni. A kutatók kiszámították, hogy minden testsejtet naponta körülbelül 10.000 alkalommal támadnak meg a szabad gyökök.
Elképzelhetjük tehát, milyen fontos védelmi szerepe van az antioxidánsoknak, mindenekelőtt az A-, a C- és az E-vitaminnak, valamint a szelénnek. Ennek megfelelően az egészségi panaszok és betegségek nemegyszer az antioxidánsok (például az E-vitamin) hiányára vezethetők vissza. A szabad gyökök megrongálják a sejtmagokat és a sejteket, és az elpusztított sejtanyagban robbanásszerűen szaporodnak.