Gyomorra - Colon Cleanse, Kolloid, Grapefruitmag, Goji bogyó VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

    Jelenleg a kosara még üres.
Gyomor, Emésztés 92 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
7 darabnál
11 314 Ft / db
12 571 Ft
6 471 Ft - 20 %
12 darabnál
4 658 Ft / db
5 176 Ft
12 471 Ft - 20 %
9 darabnál
8 978 Ft / db
9 976 Ft
30 darabnál
3 664 Ft / db
4 071 Ft
9 darabnál
8 974 Ft / db
9 971 Ft
13 942 Ft - 10 %
12 571 Ft
6 971 Ft - 20 %
9 darabnál
5 014 Ft / db
5 571 Ft
7 142 Ft - 2 %
6 971 Ft
14 darabnál
3 214 Ft / db
3 571 Ft
14 darabnál
4 564 Ft / db
5 071 Ft
30 darabnál
4 024 Ft / db
4 471 Ft
30 darabnál
2 764 Ft / db
3 071 Ft
12 darabnál
7 129 Ft / db
7 921 Ft
9 darabnál
5 088 Ft / db
5 471 Ft
9 darabnál
6 483 Ft / db
6 971 Ft
Hiánycikk
9 darabnál
10 668 Ft / db
11 471 Ft
9 darabnál
28 803 Ft / db
30 971 Ft
16 darabnál
1 806 Ft / db
1 921 Ft
12 darabnál
7 354 Ft / db
8 171 Ft
12 darabnál
7 354 Ft / db
8 171 Ft
92 termék
orderby

A tápanyagok bonyolult felépítésű molekulák, fehérjék, szénhidrátok, zsírok stb., amelyeket a szervezet csak úgy tud felhasználni, ha azokat lebontja, s a sejtek által felszívható és felhasználható anyagokká alakítja. Ez a folyamat az emésztés, amely a tápcsatornában megy végbe az emésztő fermentumok segítségével.
Az emésztő mirigyek, amelyeknek váladéka a tápanyagokat elemi építőköveikre bontó emésztő fermentumokat tartalmazza, a tápcsatorna falában találhatók, más részük a tápcsatornán kívül helyezkedik el, de kivezetőcsövük abba nyílik. Az emésztést táplálék mechanikai felaprózása, a-rágás előzi meg, amelynek folyamán a felaprózott táplálék a szájban a nyállal keveredik. A nyálat a szájba nyíló három nyálmirigy termeli.

A nyál szerepe kettős: a táplálékot megnedvesíti, és így a nyelésre alkalmassá teszi, a benne levő szénhidrátbontó fermentum, a nyálamiláz pedig a keményítő lebontását kezdi meg. Az emésztés tehát már a szájban megkezdődik, de mivel a táplálék a szájon gyorsan áthalad, az ott történő keményítő lebontás nem jelentős.

A nyálamiláz a gyomorban is mindaddig folytatja működését, amíg a savanyú, gyomornedv gátló hatása érvényre nem jut. A gyomorban a táplálék újabb emésztő fermentumok hatásának van kitéve. Legjelentősebb közöttük a pepszin. Ennek a fehérjéket hasító fermentumnak a hatása a gyomornedv sósav tartalmához kötött. A pepszin a fehérjék peptidkötéseit bontja, és a vékonybélbe már a kisebb egységekre hasított fehérjék (peptonok) jutnak tovább. A gyomornedvben kis mennyiségben zsír bontó enzim, a lipáz is megtalálható, jelentős zsír- azonban a gyomorban nem folyik. A duodenumban és a vékonybelekben a táplálék újabb emésztőnedvek hatása alá kerül.
Amíg a gyomor- savanyú vegyhatás mellett folyik, addig a duodenumban a táplálék a lúgos hasnyálmirigynedvvel és epével keveredve semleges vegyhatásúvá válik. A vékonybelekben az emésztés lényegében befejeződik: a tápanyagok felszívódásra alkalmas, kis molekulákra bomlanak le. Ebben a folyamatban a hasnyálmirigy, a máj és a bélfal mirigyeinek váladéka vesz részt.

A hasnyálmirigy kivezetőcsöve a közös epevezetékkel együtt nyílik a duodenumba. A hasnyálmirigy váladéka egyaránt tartalmaz fehérje-, zsír- és szénhidrátbontó fermentumokat. A tripszin, kimotripszin, karbotripeptidáz, fehérjebontó enzimek, amelyek hatására a gyomorban megindult fehérje befejeződik, és a fehérjék peptidekre, aminosavakra bomlanak. A zsírok emésztését a lipáz végzi a máj által termelt epesavak segítségével. Az epesavak csökkentik a zsírok felületi feszültségét, aminek eredményeképpen a zsírok cseppekre esnek szét. Így felületük megnövekszik és könnyebben hozzáférhetővé válnak a lipáz számára.

A zsír végterméke: a zsírsavak és a glicerin, felszívódásra alkalmas kis molekulák. A legfontosabb szénhidrátbontó enzim, a hasnyálmirigy- amiláz, a keményítőt és a glikogént hasítja kisebb egységekre, amelyek további enzimhatás eredményeképpen végül is glukózra bomlanak. Az emberi szervezetben cellulózt bontó fermentek nincsenek, így azokat a vastagbél baktériumai bontják le bizonyos fokig. Az emésztő fermentumok hiánya emésztési zavarokhoz vezet.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout