Tápanyagok - Vitaminok, Aminsavak, Ásványi anyagok, Nyomelemek VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

    Jelenleg a kosara még üres.
SZUPERÉTELEK, ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐK 3 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
9 971 Ft
21 971 Ft
1 651 Ft

A tápanyagok táplálékból származó mindazon anyagok, amelyek a test felépítésében és a szervezet életműködésében részt vesznek. A sejt felépítéséhez szinte valamennyi tápanyagra szükség van, közülük leginkább a fehérjék, vitmainok, nyomelemek és az ásványi anyagok szerepe ismert.

A szervezet életműködésének zavartalanságához egyrészt energiára van szükség (energiaszükséglet), másrészt olyan biokatalizátorokra, amelyek az anyagcsere folyamatokat szabályozzák (enzimek). A tápanyagokat ezek alapján testépítő anyagok, - kalóriaforrások és biokatalizátorok csoportjába sorolják.

A testépítő anyagok közé a fehérjék és az ásványi anyagok tartoznak. A fehérjék vízben nem oldódnak. Az emésztőenzimek hatására fokozatosan lebomlanak építőköveikre: aminosavakra (fehérje-anyagcsere). Ezek vízben már oldódnak, ezért fel tudnak szívódni.

A felszívódott aminosavak a keringő vérrel eljutnak a szervezet minden egyes sejtjéhez, ahol belőlük a sejtek fehérjét készítenek. Ez az újra felépítés természetesen csak akkor lehetséges, ha valamennyi szükséges aminosav egyidejűleg van jelen. Ha valamelyik aminosav hiányzik, akkor a meglevők sem tudnak fehérjévé összekapcsolódni, ezért lebomlanak, elégnek. A sejtépítéshez fel nem használt aminosavakat ugyanis csak pár óráig tudja a szervezet tartalékolni. Ezért arra kell törekedni, hogy mindegyik étkezés komplett legyen.

Az aminosavak egy részét (más vegyületekből) a szervezet maga is fel tudja építeni. Ezek a nélkülözhetőnek nevezett aminosavak sem nélkülözhetők, csupán a táplálékból hiányozhatnak. Vannak olyan aminosavak is, amelyeket a szervezet nem képes szintetizálni még akkor sem, ha a szükséges alkotórészek mind együtt vannak. Ezeket hívjuk esszenciális vagy nélkülözhetetlen aminosavaknak. A táplálékkal készen kell kapni őket. Az aminosav-tartalom alapján két csoportba osztják a fehérjéket.

Tökéletes az a fehérje, amely a nélkülözhetetlen aminosavakat a szükséges mennyiségben és megfelelő arányban tartalmazza. A hiányos fehérjékben egyik vagy másik aminosav a szükségesnél jóval kisebb mennyiségben található.

A testépítő anyagok közé sorolják a fehérjéken kívül az ásványi anyagokat is, mivel közülük a kalcium, a foszfor és a magnézium nagy mennyiségben szerepel a csont felépítésében. Ezek az ásványi anyagok a csont fehérjeállományába épülnek be.

Más szöveteknek más az ásványianyag-igényük. A vörösvértestek hemoglobinjának pl. vas az alkotórésze.

A tápanyagok közé tartozik a víz is. Testsúlyunk kétharmadát adja. Az ásványi anyagok és a víz nem nyújtanak energiát.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout