Sárgaság esetén - Méhkenyér, PVG, Reg-Enor, Máriatövis VitaminWellness.hu
0 Jelenleg a kosara még üres.
0 Jelenleg a kosara még üres.

    Jelenleg a kosara még üres.
Sárgaság 8 darab terméket találtam
Szállítás RAKTÁRRÓL, azonnal
orderby
5 darabnál
13 474 Ft / db
14 971 Ft
5 darabnál
25 129 Ft / db
27 921 Ft
9 darabnál
8 074 Ft / db
8 971 Ft
12 darabnál
5 914 Ft / db
6 571 Ft
14 darabnál
4 024 Ft / db
4 471 Ft
8 942 Ft - 5 %
14 darabnál
7 624 Ft / db
8 471 Ft
13 413 Ft - 10 %
14 darabnál
10 864 Ft / db
12 071 Ft
7 021 Ft

A sárgaság felnőtteknél mindig súlyos betegséget jelez. A bőrön és a szemfehérjén fokozatosan láthatóvá válik az összes testszövet sárga elszíneződése, amelynek oka a bilirubin lerakódása. A bilirubin festékanyag, amely akkor képződik, amikor az elöregedett vagy megsérült vörösvérsejtek lebomlanak és lerakódnak a vérben. Normális körülmények között a máj eltávolítja a festékanyagot, és epe formájában az emésztés elősegítésére a belekbe üríti. A festék itt, a belekben járul hozzá a széklet sötétbarna színéhez.

A sárgaságot kezdeti szakaszában, nehéz felismerni, és kifejlődése néhány naptól akár több hétig is elhúzódhat. Gyakori, hogy először a vizelet sötétebb, és a széklet agyagszínét veszik észre. A bőr megváltozott színét különösen nehéz meglátni mesterséges fényben, továbbá vörös hajúaknál vagy sötét bőrűeknél. A festékanyag bőrben való jelenléte gyakran kellemetlen viszketéshez vezet. Számos, egymástól eltérő betegség okozhat sárgaságot. Fölös mennyiségű sárga bilirubin három különböző módon képződhet.

A máj károsodása által okozott sárgaság

Az ilyen típusú sárgaságnak rendszerint fertőzések, májgyulladás (hepatitis) az oka. A vírusos vagy fertőző hepatitis közönséges betegség, és járványok alkalmával fordul elő. Esetenként súlyosabb formában is felbukkanhat, vérátömlesztést vagy injekciót követően. Sárgaságot egyéb fertőzések is okozhatnak, így többek között például a Pfeiffer-kór, leptospirózis, malária és amoebiasis. Májkárosodásból eredő sárgaság alkalmanként lehet az alkoholizmus, mérgezések és terhesség következménye is.

Vörösvérsejtek fokozott pusztításából eredő sárgaság

A sárgaságnak ez az orvosilag haemolyticus icterus néven ismert típusa a legtöbb normális csecsemőben előfordul három-öt nappal a születése után. A megszületés után a magzati vörösvérsejtek lebomlása miatt átmeneti sárgaság lép fel, amíg a kisbaba mája el nem távolítja a szervezetből a bilirubint. Ha emolysisből eredő sárgaság esetén a vizelet és a széklet megtartja normális színét.
A csecsemők élettani sárgaságán kívül néhány kevésbé általános rendellenesség is okozhat sárgaságot, koraszülés, nehéz szülés, lepényi elégtelenség miatti oxigénhiány, az anya és magzata közötti vércsoport-öszszeférhetetlenség, gyógyszerek, vegyszerek, fertőző betegségek válthatják ki.

Elzáródásos sárgaság

Sárgaság a következménye azoknak a betegségeknek, ahol akadályozott az epe elfolyása az epevezetékeken keresztül a belek felé. Ilyen rendellenességek közé tartozik az epekő, a hasnyálmirigyrák, valamint a vékonybélrák.

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
toegevoegd
Continue shopping
View cart & checkout